آرش قندچی

معاون امور شهری سازمان پدافند غیرعامل کشور گفت: پدافند غیرعامل هنوز به مطالبه‌ای مردمی تبدیل نشده و شدت این مطالبه در سطح جامعه کافی نیست که این مسئله باید اصلاح شود.

به گزارش پایگاه خبری کرج امروز، آرش قندچی در همایش تخصصی پدافند غیرعامل که با حضور رئیس و اعضای شورای اسلامی شهر کرج، مدیران استانی و شهری، کارشناسان حوزه مدیریت بحران، نمایندگان نهادهای اجرایی و جمعی از اصحاب رسانه در مجتمع فرهنگی میلاد شهرداری کرج برگزار شد، به تبیین دستاوردها، چالش‌ها و ضرورت‌های توسعه این دانش در کشور پرداخت و بر نقش کلیدی مدیریت شهری در تحقق اهداف پدافند غیرعامل تاکید کرد.

وی در سخنان خود با اشاره به اهمیت بنیادین پدافند غیرعامل در حفظ امنیت ملی گفت: هر عقل سلیمی پدافند غیرعامل را تایید می‌کند؛ چرا که این دانش مبتنی بر عقلانیت، پیش‌بینی و پیشگیری از تهدیدها پیش از وقوع آن‌هاست.

معاون امور شهری سازمان پدافند غیرعامل کشور بیان داشت: پدافند غیرعامل، دانشی است که طی ۲۵ سال گذشته در کشورمان توسعه یافته و مسیر رشد آن با فراز و نشیب‌هایی همراه بوده است. در دو دهه نخست، تمرکز اصلی بر فرهنگ‌سازی و بیان ضرورت‌های این حوزه قرار داشت، تا به یک گفتمان جمعی تبدیل شود؛ تلاشی که با وجود دشواری‌ها، تا حد زیادی موفقیت‌آمیز بود.

قندچی تصریح کرد: در پنج سال اخیر، جنبه‌های اجرایی پدافند غیرعامل تقویت شده است. با تاکیدات و فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر لزوم توجه جدی به این حوزه، موضوع به قانون تبدیل شد و اساس‌نامه سازمان نیز بر اساس همین رویکرد تدوین گردید. اکنون با نگاه به وضعیت بومی و تهدیدهای متنوع کشور، دستورالعمل‌ها و ضوابط اجرایی متناسبی طراحی و تولید شده‌اند.

پدافند غیرعامل؛ ضرورتی ملی و مردمی

وی یکی از نقاط ضعف در مسیر توسعه پدافند غیرعامل را نبود مطالبه‌گری عمومی دانست و گفت: یکی از چالش‌های ما این است که پدافند غیرعامل هنوز به مطالبه‌ای مردمی تبدیل نشده و شدت این مطالبه در سطح جامعه کافی نیست و این مسئله باید اصلاح شود. همان‌گونه که مردم برای سلامت خود حساس هستند، باید نسبت به مسائل پدافندی نیز حساس باشند.

معاون امور شهری سازمان پدافند غیرعامل کشور با تاکید بر لزوم نهادینه شدن فرهنگ پدافند غیرعامل بین آحاد جامعه، اظهار داشت: موضوعات پدافند غیرعامل باید در تک‌تک هم‌میهنان نهادینه شود. نباید اجازه دهیم مالیات مردم در بخش‌هایی هزینه شود که خود منجر به آسیب و تهدید شود. مدیریت شهری، دستگاه‌های اجرایی و مردم باید هم‌راستا با یکدیگر حرکت کنند تا از منابع و زیرساخت‌ها به شکل ایمن و هوشمندانه استفاده شود.

مردم باید در حوزه پدافند غیرعامل مطالبه‌گر باشند

تجربه جنگ ۱۲ روزه و اهمیت اقدامات پدافندی

قندچی در ادامه سخنان خود با اشاره به تجربه جنگ ۱۲ روزه اخیر خاطرنشان کرد: اگر اقدامات پدافندی صورت نگرفته بود، دو سوم کشور با بحران جدی در حوزه انرژی روبه‌رو می‌شد.

این مسئول گفت: بر اساس منابع اطلاعاتی، دشمنان تمرکز خود را بر ایجاد اخلال در نظام اقتصادی کشور معطوف کردند؛ به‌ویژه با هدف ضربه زدن به اقتصاد بیرونی و متحدان اقتصادی ایران.

وی اضافه کرد: در بخش داخلی نیز، دشمنان به دنبال حملات سایبری و ایجاد اختلال در زندگی روزمره مردم هستند. ما وظیفه داریم با هوشیاری کامل از زیرساخت‌ها، سامانه‌های اطلاعاتی و سیستم‌های شهری مراقبت کنیم تا امنیت و آرامش جامعه حفظ شود.

وابستگی به فناوری و آسیب‌پذیری دیجیتال

معاون امور شهری سازمان پدافند غیرعامل کشور، با اشاره به وابستگی شدید کشور به فناوری‌های دیجیتال، بیان کرد: در ۱۰ سال گذشته به‌قدری به فناوری دیجیتال وابسته شده‌ایم که حتی کشورهایی که سازنده این فناوری‌ها هستند، تا این حد به آن وابسته نشده‌اند. امروز ایران یکی از کشورهایی است که بیشترین حجم پول مجازی در آن جریان دارد؛ در حالی که در بسیاری از کشورها هنوز اسکناس و تراکنش‌های فیزیکی سهم بالایی دارند. این وابستگی اگرچه در ظاهر نشانه توسعه است، اما می‌تواند در شرایط بحران به نقطه آسیب تبدیل شود.

وی تاکید کرد: باید توازن میان استفاده از فناوری و حفظ پایداری زیرساخت‌ها رعایت شود و در طراحی سامانه‌های مالی، حمل‌ونقل و خدمات شهری، تدابیر پدافندی و امنیتی لحاظ گردد.

نقش شهرداری‌ها در اجرای طرح‌های پدافندی

قندچی در بخش دیگری از سخنان خود به وظایف شهرداری‌ها در حوزه پدافند غیرعامل اشاره کرد و گفت: ساخت پناهگاه‌ها دارای طبقه‌بندی مشخص است. پناهگاه‌های عمومی در رده سوم این طبقه‌بندی قرار دارند و طبق قانون، ایجاد و معرفی آن‌ها در حیطه وظایف شهرداری‌هاست. در حال حاضر بسیاری از ساختمان‌هایی که دارای زیرزمین هستند، می‌توانند در شرایط بحرانی به عنوان پناهگاه عمومی مورد استفاده قرار گیرند.

این مسئول ادامه داد: مدیریت شهری باید این فضاها را شناسایی و به مردم معرفی کند تا در زمان بحران سردرگمی ایجاد نشود. یکی از دلخوری‌های مردم این است که نمی‌دانند در شرایط اضطراری باید به کجا پناه ببرند. این نقیصه باید با برنامه‌ریزی و اطلاع‌رسانی صحیح جبران شود.

وی افزود: شهرداری‌ها همچنین موظفند از ظرفیت‌های فرهنگی و اجتماعی خود برای آموزش و فرهنگ‌سازی پدافند غیرعامل استفاده کنند؛ از جمله اکران فیلم‌های آموزشی در فضاهای شهری، برگزاری کارگاه‌های محلی، استفاده از فرهنگسراها و خانه‌های سلامت، بهره‌گیری از ظرفیت تبلیغاتی مترو و اتوبوسرانی، نصب علائم هشدار، اجرای مانورهای شهری و پیوست‌های آموزشی برای طرح‌های عمرانی.

معاون امور شهری سازمان پدافند غیرعامل کشور، همچنین به اهمیت مشارکت شهرداری‌ها در رزمایش‌های محلی و آموزش اصناف مختلف مانند تاکسیرانان، نیروهای خدمات شهری و مدیران ساختمان اشاره کرد و گفت: اگر آموزش عمومی در این حوزه نهادینه شود، تاب‌آوری شهری در برابر تهدیدها به شکل چشمگیری افزایش پیدا می‌کند.

مردم باید در حوزه پدافند غیرعامل مطالبه‌گر باشند

چالش‌های زیرساختی و ضرورت برنامه‌ریزی منطقه‌ای

قندچی در ادامه با اشاره به موضوع تمرکز تاسیسات پرخطر در  تهران  گفت: نقاط پرخطر باید از محدوده تهران خارج شود. در بررسی‌های انجام‌شده، نگاه اول همواره به سمت کرج بوده است و حدود ۹۹.۹ درصد این انتقال‌ها به استان البرز پیش‌بینی شده‌اند. از این رو مدیریت استانی و شهری باید ملاحظات را به دقت در نظر بگیرد.

وی، دفن زباله در کرج را یکی از آسیب‌های جدی شهر دانست و خاطرنشان کرد: محل دفن زباله در شرایط فعلی می‌تواند به تهدید زیست‌محیطی و بهداشتی تبدیل شود. باید با رویکرد پدافندی به این موضوع نگریست و روش‌های نوین تفکیک و بازیافت را جایگزین دفن سنتی کرد.

معاون امور شهری سازمان پدافند غیرعامل کشور، ترافیک سنگین محور تهران – کرج را از دیگر نقاط آسیب‌پذیر منطقه دانست و گفت: این محور یکی از شریان‌های حیاتی کشور است و هرگونه انسداد یا حادثه در آن، تاثیر مستقیم بر امنیت و اقتصاد ملی دارد. بنابراین باید طرح‌های ترافیکی و عمرانی با پیوست پدافند غیرعامل تدوین و اجرا شوند.

تأکید بر مسئولیت‌پذیری جمعی

قندچی در پایان سخنان خود با تاکید بر ضرورت هم‌افزایی میان نهادهای مختلف اظهار داشت: پدافند غیرعامل تنها یک وظیفه سازمانی نیست، بلکه مسئولیتی ملی و اجتماعی است. هر دستگاه اجرایی، هر مدیر شهری و هر شهروند باید سهم خود را در ایمن‌سازی کشور ایفا کند.

وی افزود: اگر بخواهیم شهری ایمن، پایدار و آماده در برابر تهدیدهای نوین داشته باشیم، باید از نگاه‌های مقطعی و بخشی عبور کنیم و با رویکرد جامع و آینده‌نگر حرکت کنیم. پدافند غیرعامل تنها در سایه همکاری مردم، نهادها و مدیران محقق خواهد شد.

خبرنگار: پوریا ترابی

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 1 =